rss
twitter

    7 Ağustos 2009 Cuma

    Sistemin Kaptanları || Michael Fink & Gennaro Gattuso



    Tranferi gercekleştirildiğinde Türkiye'nin belki de en iyi Almanya ligi analizcisi Borges Fink'i bizlere tanıtırken yazısının içerisinde soyle bir yorum da bulunmuştu;


    Takima en büyük katkisini liderlik vasfi ve istikrarli bir sekilde sahada olmasiyla saglar. Bir ortalama oyuncu bazen sizin sahadaki kalbinizdir ve bu Fink olabilir.

    Lakin türk oyunculara liderlik edebilmesinin pek de kolay olmadigini belirtmeye gerek yok sanirim. Her ne kadar Ernst'in o tam olmasi gereken yerde bitmesi ve sahada bulundugu noktalarin ölümcül anlami görülmese de kosmasi, enerjisi ve kaptigi toplarla Türk futbolseverlerin kisa zamanda gönlüne taht kurmayi basarmsitir ve bu Fink icin o kadar kolay olmayacaktir.

    Bunun yaninda Ernst'den daha cok goller atip asist özelligi ile de sahada yer alacak olsa da.. Lincoln meselesi de bir örnektir, sahadaki oyuncuyu teknik adam güzel bir sekilde konumlandirmasi gerekir.

    Fink'in buna ihtiyaci var, Mustafa Denizli ve Tayfur Havutcu almanca bilmektedir, bu acidan iletisim kolayligi da söz konusu. Frankfurt takiminda oldugu gibi ona bahsettigimiz sekilde sahada rol bicilirse onun cok baska bir özelliginden yararlanip Besiktas kendisine en az üc yil bozulmayacak bir sistem insa etmis olacaktir.







    Michael Fink'i sadece 3 maç izlememe rağmen beni şimdiden kendine hayran bıraktı ve yazıda da belirtildiği gibi sistemin adamı olduğu ve Milan'ın Gattuso'ya biçtiği rolun aynısını Besiktas'da Michael Fink'e biçildi. Tam bir Alman disiplinine sahip olan Fink, sahada inanılmaz efor sarfediyor. Ben tribunden Fink'in suratına baktıgımda kendime guven geliyor varın bir de takım arkadaşlarını düşünün Michael Fink'in her olumlu hareketinden sonra kendileri güveni kat ve kat artacaktır ve bana göre bizim adımıza yılın transferi Michael Fink'dir.

    Ozellikle Porto maçında o nasıl bir presdir beni hayretler içerisinde bıraktı Belluschi topu alıyor arkasını donuyor karşısında Fink, Freddy Guarin sağ çizgiden hucuma endeksli pas atmak istiyor kafayı kaldırıyor karşısında Fink, Bruno Alves savunmadan topla beraber çıkmak istiyor ama yine karşısında Fink'i göruyor. Michael Fink transferi ile Şampiyonlar Liginde rakiplerimize karşı düşük olan oyun tempomuzun kademe kademe artacağını düsünüyorum.

    Ilginç olarak da çok güçlü bir fiziğe sahip olmasının yanında pozisyonuna göre de çok atletik.

    Inatçı kişiliği ile de birleştti mi gercekten takımın saha içinde ki direncini istediği zaman istediği seviyeye yükseltecek bir oyuncu. Bir diğer dikkat çekilmesi gereken anektod ise kesinlikse toplu oyunda.

    Topsuz oyunda tam sisteminin oyuncusu olmasına rağmen toplu oyunda da çok iyi. Topu fazla ayağında tutmuyor, Tugay Kerimoğlu gibi hemen oyunu diğer alanlara yayarak rakibin düzenini yani savunma dizilişini dağıtabiliyor.

    Fink ve Ernst gibi bir orta sahaya sahip olmuşken bence bu takımın forveti bitirici özellikleri daha iyi olan bir oyuncu olmalıydı ve yüksek tempoda Yusuf Şimsek'in artık 2. yarılar da sıkışan oyunda rol oynaması lazım.

    Çünkü sistemin işleyebilmesi için Nobre'den başlayarak sıra ile oyununun belirli bölgeleri kapsayarak Ernst ve Fink ile devam eden ön alanda prese dayalı oyunumu anca Mustafa Denizli'nin belirttiği gibi koşan 10 numara yani 10.5 numaraya ihtiyacımız var.

    Eğer ki yeni transfer gercekleşmezse ve Delgado'da beklenirse yeni sistemin oturması 6 ay geçikecektir işte bu yuzden de Mustafa Denizli transfer istiyor.
    Cunku sistemin en büyük rolunu ustlenen Fink'in yanında oynayacak teknik özellikleri yüksek hucuma yön verecek oyuncuya da alışması lazım.
    Michael Fink, Fabian Ernst ikilisi ile birçok maçta rakibimizin bizim yarı sahamızda 3 pas bile yapamayacagını görmemize sebep olacaktır.Şampiyonlar Ligi maçlarını bir kenara koyarsak özellikle ligimizde Ernst-Fink-Tello varyasyonunda Tello sol ve sağ içte rakip hucumlarında Fink ve Ernst'in boşalttığı alanlar da az da olsa rakibin karşısında durmayı başarabilirse bu sezon hiçbir takımın oyunun kontrolune sahip olabileceğine ihtimal dahi vermiyorum. Yeni Gattuso'muz hayırlı olsun şimdiden benim gözumden takımın kaptanı olmasa da sistemimizin kaptanıdır.

    4 yorum:

    Kadir Er dedi ki...

    Benim futbol anlayışıma göre,
    bazı maçlarda Ernts-Fink-Tello üçlüsü ile maça başlanabilir. Hatta bu akşamda böyle olacaktır diye tahmin ediyorum.
    Mücadele gücü yüksek maçlarda, örneğin derbilerde ;
    Fink-Ernst-Uğur İnceman hücum hattıda ; Tello-Nobre-Holosko/Nihat)
    Şeklinde olabilir.

    Türkiyedeki 10 numaralar göz önüne alındığında sahada en çok koşanının Delgado olduğunu düşünürsek, bu oyuncuyu bile sponsor yardımlarıyla takıma güç bela kattığımızı unutmayalım. Dolayısıyla liglerin başlamasına çok az bir zaman kala bahsebilen 10,5 luk transferin mümkün olmadığı ve olamayacağı görüşündeyim.

    Aslında Delgado'yu bir de Fink ve Ernst'li bir orta sahada denemek isterim.

    Gökhan dedi ki...

    bence de çok ciddi maçlar harici fink-ernst-tello ortasahası sıkıntı yaratmaz.
    şu ana kadar oynadığı oyunla da fink gerçekten çok isabetli bir transfer gibi gözüküyor.
    ernst gibi alman olması,yaşının çok fazla olmaması,bonservisinin elinde olmasını düşününce işimize fazlasıyla yarayacak sanırım fink.

    Hürol Yöney dedi ki...

    İsmail, bugünkü Belediye maçından sonra ve tabi diğer takımlarda geçmiş senelerdeki izlenimlerime dayanarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki bir Türkiye şartlarında bir takımın yabancı iskeletini Güney Amerikalılardan oluşturmak özellikle Brezilya çok riskli. Bir kere bu adamların menejerleri tamamen kurt olmuşlar ve böyle üç kulübü buluncada yoluyorlar (3 üde eşşek olunca semer vuran olur haliyle). Maçta Bobo ve özellikle Tello'nun hali sinir bozucuydu. Bu kafada olan oyuncularla yola çıkarsak duman oluruz. Ayrıca Galatasaray ve fener de iyce bilenmiş geliyorlar. Ama sende işbilmez yönetici olunca oyuncularda oyuncak gibi oynar.

    asist time dedi ki...

    Bobo konusunda cok haklısın Hurol abi hele bir de Nobre'nin performansını da dusunursek bu sezon hucum anlamında cok sac bas yoldurur.

    Fink konusuna gelecek olursak yukarıda da belirttim ve Fink beni yanıltmamaya devam ediyor. Bu sezon kesinlikle sistem içerisinde en verimli transferimiz. Aslında CL de onun verimliligi daha fazla anlasılacaktır.