rss
twitter

    3 Ağustos 2009 Pazartesi

    Rakamlar Fenerbahçe Diyor, Peki Rakamların Dili Var Mı ?


    2009-2010 yılının ilk resmi maçı dün gece İstanbul Olimpiyat stadında oynandı. Maçla ilgili olarak, temponun arttığı zamanlarda zevkli bir mücadele oldu diyebiliriz. Taktik, teknik yorumlardan çok bir çok kesimi rahatsız eden başka şeyleri kaleme almak istedim.
    Özellikle son 2-3 senedir "tartışmasız" Fenerbahçe üstünlüğü ile biten Beşiktaş-Fenerbahçe derbileri sonrası sürekli hakem tartışılmakta ve konuşulmaktaydı.

    Bunlarla ilgili yaptığım araştırmayı sizlere sunmak istiyorum ;

    2007-2008 Sezonu :
    Fenerbahçe-Beşiktaş = 2-1 ( 7 yıl sonra kaydebilen ilk Kadıköy maçında özellikle son dakikada Higuain tarafından ağlara gönderilen top hakem İsmet Arzuman tarafından geçersiz sayılmış. Ve hakemin maç boyu kararları gündemi uzun süre meşgul etmiştir. )
    Beşiktaş-Fenerbahçe = 1-2 (Şampiyonluğun çözüleceği kritik haftalardan birinde İnönüde oynanan karşılaşmada maçın hakemi Yunus Yıldırım olup, Colin Kazım'ın Fenerbahçenin kazandığı ilk golden önce topu taç çizgisinin dışından içeri çevirmiş ve Fenerbahçe golü yapmış hakemde golü geçerli saymıştır. Ayrıca aynı maçta skor 1-2 Fenerbahçe lehine iken Fenerbahçe ceza alanı içinde Colin Kazım tarafından topun bilerek ve bariz bir şekilde elle kontrol edilmesi hakemler tarafından görülmemiş ve devam kararı verilmiş maç bu sonuçla bitmiştir. )
    2008-2009 Sezonu :
    Fenerbahçe-Beşiktaş = 2-1 ( Maçın Hakemi Bünyamin Gezer olup Beşiktaşın attığı 3 golden ikisini doğru bir kararla ofsat olarak iptal etmiştir. Fakat aynı maçta maçın ilk yarısında Beşiktaşlı oyuncu Cisse'yi çift sarı karttan oyundan atmış ve kamuoyunda gösterdiği iki sarı kartında hatalı hatta yaptığı ilk faulün de faul olmadığı konuşulmaktadır. )
    Beşiktaş-Fenerbahçe = 1-2 ( Maçın Hakemi yine Yunus Yıldırım olup, Fenerbahçenin kazandığı ilk gol de Semih-Gökhan Zan mücadelesinde takdir hakkını Fenerbahçe lehine kullanınca Fenerbahçe ilk golünü yapmıştır. Hatta kazandıkları ikinci golde de Lig Tv nin Piyero programında bir ofsayt olduğu tespit edilmiştir.
    Yanlız bu maçta daha çok konuşulan, Selçuk Şahin tarafından düşürülen Ernst'in pozisyonununda yine takdir hakkını Fenerbahçe lehine kullanmış devam kararı vermiştir. )
    2008-2009 Fortis Türkiye Kupası = ( Bünyamin Gezer'in yönettiği karşılaşmada, Semih Şentürk'ün oyuna girdikten sonra özellikle Ekrem Dağ'a attığı kasti tekmeye Kırmızı Kartını gösterememesi ( Cisse' nin gödüğü kırmızı kart hatırlanınca !!! ) ve de maçın sonlarında skor 4-1 Beşiktaş lehine iken Guiza'nın kendi kendini "yere atamamasına" komik bir şekilde verdiği penaltı herkesin kabul ettiği maçtaki hakem hatalarıdır. En azından bu maçta hakem hataları skoru değiştirmesine rağmen sonucu değiştirmemiş ve Beşiktaş Kupayı kazanmıştır. )
    2008-2009 Super Kupa = ( Yunus Yıldırım'ın görev aldığı karşılaşmada daha 3. dakikada Yusuf'un Bilica tarafından yere indirilmesine penaltı ve dolayısıyla Kırmızı Kart vermeyerek yine takdir hakkını maçın başında Fenerbahçe Lehine kullanmıştır. Daha sonra Bobo-Volkan Guiza-Fink mücadelelerinde oyunu devam ettirmiş ve bizce doğru olanı yapmış olmasına rağmen maçın 65. dakikasında Nihat'ın frikiğini elle kesen Bilica'ya ikinci sarıdan kırmızı kart ve penaltı vermeyerek takdir hakkını yine Fenerbahçe lehine kullanmıştır. Bu pozisyondan 10 dakika sonra benzer noktadan Alex'in kullandığı frikiğe Sivok'un elle müdahalesini bizcede doğru olarak penaltı ve sarı kart olarak yorumlamış takdir hakkını Fenerbahçe lehine vermiştir.

    Bu Bilgi arşivinin daha derinliklerinede gidilebilir. Fakat ortaya koyduğum 2 sezonda oynanan 6 maç ışığında aslında bizim yorumlayabileceğimiz çok şey var.
    En önemlisi ise Bünyamin Gezer ve Yunus Yıldırım ağırlıklı derbiler oynuyoruz genelde Fenerbahçe ile. Ayrıca rakip Galatasaray olduğunda ise bu isim Cüney Çakır olur.
    Milyon dolarlar harcanıp kurulan takımların, hakemlerin anlık kararları hatta duygularının çoğu zaman futbolun ve skorun önüne geçebildiğine şahit olduk.
    Dün akşamda aslında öyle bir akşamdı. Ama bu bir şeyi değiştirmiyor, Sivok'un yaptığı hatayı değiştiremediği gibi.
    Futbolumuza adalet duygusu tamamen yerleşmedikçe salt başarılardan bahsetmek aslında çok zor. Her ne kadar bu takım geçen sene bunu başarmış olsa bile...

    8 yorum:

    Adsız dedi ki...

    yaptığın l,ste çok taraflı olmuş kusura bakma ama...

    en basitinden sana kadıköyde oynanan tümer in attığı golle fb nin 1-0 önde kapattığı uzatmalarda nobre nin golüyle bjk nin finale çıktığı maç var ki evlere şenlkik bi maçtır:):)
    fb oyun olarak ta ezdiği bjk karşısında bakinin attığı tekmlere çıkmayan kartlar verilmeyen penlatı pozisyonları fb nin elenmesine neden olmuştur listeye ekleseydin keşke:):):)
    saygılar..
    aytaç yıldırım

    Kadir Er dedi ki...

    2006-2007 olması lazım, ozaman o seneki bütün maçlarıda eklememem gerekirdi. Ve inan o maçlarla ilgili hala birkaç pozisyon hatırlıyorum. Herkesin henüz anılarında taze olan son iki seneyi eklemek istedim.
    Ne kadar objektif olduğumu daha önceki yazılarımda görebilirsin.
    Bence sende bu konuya bir sporsever gözüyle bakmalısın.

    10ur dedi ki...

    tamam tamamen yanlı bir yazı yazmışsın ama bende acaba deyip tekrar tekrar izledim son maçın pozisyonlarını fink ile bilicanın pozisyonlarında 1 fark göremedim tamamen aynı pozisyonlar ve bencede hakemin omuz omuza deyip ewap ettirmesi ikisindede doğru karardı. ayrıca yusuf sanki ceza sahasının dışında be abicim ayıp hadi kırmızı de ama penaltı deme bari :)
    bilica ile sivok elle kesme pozisyonları ikiside penaltı bence
    ama hakem terste kaldığı için bilicanın elini göremedi yan hakemin hatası var bence burda.
    sayın denizlinin dediği gibi bu hakem saygıyı hakeden bi hakemdir. zaten son 2 yılda yeterince hakemin başı yenmiştir. sakin olmak ve hakemleri dsteklemek en büyük taraftarlık görevimiz olmalıdır çünkü hakemsiz futbol olmuyor be güzel abicim...

    Adsız dedi ki...

    Ismail arkadaşımızın bloguna yeni kattıgı yazarlardan Kadir arkadaşımız değerlendirmesi biraz taraflı gibi gozukse de sonucta kendi gorusleridir. Eger ki gorusleriniz yok bilica'nın elini goremedi gibi ise sizi de taraflı yorum yapıyor diye elestirebiliriz. Bu nedenle yorumların daha yapıcı olması için aynı paralellikte karsı bir gorus belirtebilirsiniz.

    Dogrudur dun hakem 2.dakikada Bilica'yı kesinlikle atması lazımdı. Umarım sezon içerisinde daha iyi hakem performanslarına sahit oluruz.

    Kadir Er dedi ki...
    Bu yorum yazar tarafından silindi.
    Kadir Er dedi ki...

    Kadir Er dedi ki...
    Arkadaşlar iyi güzel yazmışsınızda,
    ben nelerini okuyorum başka bloglarda.
    Ayrıca hakem terste kalmış görememiş diyorsunuz. Bende bunu diyorum işte nedense hep böyle oluyor kimi görülüyor kimi görülmüyor.
    Fink-Guiza ile Yusuf-Bilica benzer pozisyon demişsin, akşam tekrar izledim yani benzetmen müthiş bulursam foto da koyucam biri iki eliyle bariz iterken diğeri sadece omzunu ve vücudunu koymuş.
    Ben son 2 yılı aşkın süredir inandığım ve gördüklerimi kaleme aldım. Abartmış da olabilirim objektif aktarmış da olabilirim. Bu herkes için farklı değerlendirilebilir.
    Kazanırken ve bu şekilde kazanırken, kazanan tarafın sakinliğini koruması doğal. Ya sürekli böyle kaybeden ?
    2006 yılı Türkiye Kupası yari final müsabakası sonrası Beşiktaşa elenen Fenerbahçe yöneticilerini bir an hatırladım da, açıkçası çok sakin ve saygılıydılar. Ben o gün ilk kez canlı yayında bir yöneticinin küfür ettiğine şahit oldum.
    Bence herkes iğneyi kendine çuvaldızı başkasına batırmalıdır.

    Adsız dedi ki...

    Katılıyorum. Son 6 derbinin 3 ünü bu hakem yönetmesi ve bu derbilerin hepsini Fenerbahçe kazanması, bu maçlarda Beşiktaş aleyhine hatalar yapılması düşündürücü.
    Fenerliler tam tersi pozisyonu kendileri için düşünsünler.
    Ne demek istedindiği anlaşılacaktır.

    Kadir Er dedi ki...

    Yunus Yıldırım'ın kariyerinde yönettiği tüm FB maçları: (21 Galibiyet, 1 Beraberlik, 1 mağlubiyet)
    2 Ağustos 2009 - Beşiktaş-FB 0-2 FB
    24 Mayıs 2009 - FB - Konyaspor 4-2 FB
    03 Mayıs 2009 - Beşiktaş - FB 1-2 FB
    21 Şubat 2009 - Gençlerbirliği - Fb 1-0 Gençlerbirliği
    15 Kasım 2008 - FB - Ankaraspor 2-0 FB
    29 Mart 2008 - Beşiktaş - Fb 1-2 FB
    27 Ocak 2008 - Sivas - Fb 1-4 FB
    16 Aralık 2007 - Gençlerbirliği - FB 1-2 FB
    20 Ekim 2007 - Fb - Konya 4-1 FB
    26 Mayıs 2007 - FB - Ankaragücü 3-1 FB
    1 Nisan 2007 - FB - Ankaraspor 2-1 FB
    1 Mart 2007 - Gençlerbirliği - Fb 0-1 FB
    26 Ocak 2007 - Erciyes - FB 1-1 Berabere
    22 Eylül 2006 - Konya - Fb 0-1 FB
    12 Ağustos 2006 - Gençlerbirliği - Fb 0-2 FB
    7 Mayıs 2006 - FB - Erciyes 4-2 FB
    2 Nisan 2006 - Antep - Fb 0-2 FB
    20 Ocak 2006 FB - Gençlerbirliği 3-0 FB
    10 Eylül 2005 FB - Ankaraspor 2-1 FB
    7 Mayıs 2005 Diyarbakır - FB 0-2 FB
    27 subat 2005 FB-Sebatspor 2-0 FB
    22 Aralık 2004 Usakspor - FB 2-6 FB
    24 Ekim 2004 FB - Sakaryaspor 6-0 FB

    Ayrıca, Çaldığı 4 penaltının 3'ünün FB lehine olmasına şaşmamak gerek. Sayın "hakem"imizin yönettiği bunca FB maçında FB sadece 1 kez berabere kalmış, 1 kez de mağlup olmuş

    Forzabesiktas forumundan alıntıdır...