rss
twitter

    29 Ağustos 2008 Cuma

    Yeni Goruntusu ile Efes Pilsen 2009

     Sezona Ergin Ataman yönetiminde sil baştan başlayan Efes Pilsen, kadrosunu da yeni sezon öncesi büyük ölçüde yeniledi. Geçen sezon Beşiktaş Cola Turka ile çok başarılı bir sezon geçiren Ergin Ataman kendisi ile beraber büyük başarılar elde ettiği Sinan Güler, Kaya Peker ve Preston Shumpert’i de Efes Pilsen’e getirdi.

     

     

    Efes Pilsen tarihinde Euroleague’de Final Four yaptığı sezonlarda takımın başında hep Ergin Ataman vardı ve çalıştırdığı yıllarda başarıyı yakalarken yaptığı en kilit hamle her seferinde Avrupalı oyun kurucu transferi olmuştur. Bu sezonda tercihlerini geçmiş dönemde çok yüksek potansiyele sahip olan ve Avrupa’nın önemli şutorleri arasında gösterilen ancak yaşadığı sakatlıklardan sonra genç yaşta istikrar sorunu yaşayan Milos Vujanic’i tercih ederek kapattılar. Belki de Vujanic hamlesi ile beraber yapılan Engin Atsür hamlesi de daha bir anlam kazandı. Çünkü kolej kariyerinde Kirk Hinrich gibi bir guard olması beklenen Engin takımı çok iyi yönetebilmesi ve bunun yanında basketbol IQ sunun çok iyi olması ile biliniyor. Bu doğrultuda Engin ile Vujanic i beraber oynatarak rakiplerinin savunma konsantresini pas alışverişini azaltmaya yönelik olmasını sağlayabilir.

     

    Bütün yabancılarını yollayan Efes Pilsen’de dış rotasyonda Charles Smith,Bootsy Thornton, Sinan Güler,Preston Shumpert ve kadrolarında bulunan Mustafa Abi ve Cenk Akyol ile sezona giriş yapıyorlar. Bu isimler arasında Cenk Akyol ve Mustafa Abi rotasyon dışında kalabilecek gibi gözukuyor. Hem Ender Arslan’ın da varlığı düşünülürse ara ara Vujanic’i iki numaraya kaydırıldığında rotasyon içerisinde yabancı oyunculardan birinin de verimliliği düşük olabilir. Charles Smith daha çok kendi şutunu yaratabilen çok iyi bir şutor , Preston Shumpert’de Charles Smith kadar olmasa da geçen sezon oyununa çok şey katan ve savunmasını da standart düzeye getirebildi.

    Ancak ne Thornton kadar sert ne de Smith kadar iyi bir şutor olmaması rotasyon içerisinde süre olarak onu bu iki oyuncunun arkasında bırakıyor. Ergin Ataman sistem içerisinde daha çok kısa oyuncuların içeriye driveları ile savunma konsantresini dağıtıp veya oyun başında uzunları kullanarak rakip uzunların dirençlerini düşürüp dışarıda ki oyuncuları aktif olarak kullanmaya çalışır.

    Euroleague’de ki hedefler ve lig de ki beklentileri baz alırsak uzun maratonda Smith 33 yaşında olması Thornton ‘ın da istikrarlı bir şutu olmaması dolasıyla Shumpert’in sezon boyunca göstereceği performans takımın başarıya ulaşabilmesi için kilit nokta olacaktır. 

    Son olarak transfer edilen Mario Kasun daha önce Nba de Orlando Magic’de forma giymişti. Nba’de 28 maçta 2.9 sayı, 2.1 ribaund ortalamaları ile oynadıktan sonra Barcelona ile 2006 yılında 3 yıllık sözleşme imzaladı. Ancak yaşadığı sakatlıklardan sonra geldiği Barcelona da bir turlu beklentileri karşılayamamış. Gecen sezon 31 maçta 15 dakika ortalama süre alarak 8 sayı 3.3 ribaund ortalamaları tutturdu. Almanya’da şimdi Murat Didin’in çalıştırdığı Opel Skyliners’da 2003-04 sezonunda ULEB CUP’da 10 maçta 13.6 sayı, 8.8 ribaund ortalamaları ile mücadele eden Kasun Avrupa’da ise Alman Ligi takımlarından RheinEnergie Koln, Hırvatistan’da Zrinjevac Zagreb ve Gorica takımlarında da formaları giymişti. Aslında Mario Kasun daha çok Milli Takım kariyeri ile biliniyor. 2005 Avrupa Şampiyonası’nda Hırvatistan takımı ile 11.4 sayı, 6 ribaund ortalamaları ile mücadele ederek Avrupa piyasasında bir anda hit olmasını sağlamıştı ve Avrupa’da Barcelona’ya transfer olmuştu. Ancak hiçbir zaman Avrupa kariyeri Milli Takım’da gösterdiği performans gibi olmadı. 

      Uzun rotasyonunda diğer bir transfer ise Yunan Milli Takım kaptanlığını da yapmış tam bir görev adamı ve her koçun isteyebileceği oyunculardan olan Michalis Kakiouzis transfer edildi. Aslında Efes Pilsen’e uzun zamandır böyle dışarıdan istikrarlı şutu olan bir uzun transferi edilmemişti. Belki de bu sezon ki en iyi transferleri de olabilir çünkü; Kakiouzis’ in varlığı Kasun,Kaya Peker ve Kerem Gönlüm’ün çok üst seviyede bir performans sergilemesine yardımcı olabilir. Kakiouzis’in savunmacısını her zaman dışarı çekmesi ile içeride diğer uzunlara çok rahat hareket alanı bırakmasını sağlayacaktır. Kasun,Kaya ve Kerem gibi sert içeriyi çok rahat domine edebilecek uzunlar da olduğu surece her daim Kakiouzis’in varlığı takım için çok olumlu yansıyacaktır. 

      Ergin Ataman yine istediği ve kendi sistemi içerisinde gerektiği zaman sert, tam saha baskı yapabilecek, gerektiği zaman içerde çok rahat skor bulabileceği ve en önemlisi gerektiği zaman dışarıdan da kalburüstü şutorlere sahip bir takım kurdu. Ergin Ataman’lı yeni görüntüsü ile Efes Pilsen takımı bu sezon hedeflerine ulaşabilecek hem başarılı bir koça hem de her türlü sistem içerisinde yer alabilecek bir kadroya sahipler …

    http://www.ajansspor.com/yazarlar/ismailarslan/h/20080829/yeni_goruntusu_ile_efes_pilsen_2009.html

    Hiç yorum yok: