rss
twitter

    18 Temmuz 2009 Cumartesi

    Draft Dışında Kalanlar

    2009 Draftında her zamanki gibi yetenekli, ancak gerek pozisyonundaki fiziksel eksikliklerinden dolayı gerekse başka sebeplerden dolayı seçilemeyen bir çok oyuncu oldu. Bu oyuncuların hemen hemen hepsi NBA için şanslarını yaz kamplarında bir kez daha deneyip "undrafted" yani draftsız, sözleşme ile lige girme peşinden koşarken, bir yandan da doğru bir Avrupa takımına gidip ilerki yıllar için hem iyi bir kariyer yapma hemde ücret açısından iyi kontratlar kapma peşinde oluyorlar. Bu noktada Avrupa'da başarılı olabilecek iki oyuncuyu değerlendireceğiz.

    ZAM FREDRİCK : South Carolina mezunu Zam Fredrick özellikle son 2 sezonda aldığı süreleri iyi değerlendirerek önemli bir çıkış yakaladı. Son yılında 15.5 sayı ortalaması ile en skorer sezonunu yaşadı. 2 ve 3 numara da oynayabilen bu oyuncunun mental olarak en önemli özelliklerinden maçın kritik anlarında eli titremeden sorumluluk alabilmesi. Sadece dış şuta dayalı bir oyun tarzına sahip değil özellikle içeri drive ederken ani stop yapıp kısa ve orta mesafeli "jump - shot" 'rıda oyununda var. Bunları yaparken atletikliğini kullanmasının yanı sıra Avrupa basketbolunu anımsatacak şekilde etkili "fake" leri ile çok yakından "göz yaşı damlası" yumuşaklığında şutu çıkarabiliyor. NBA olmamasındaki en önemli nedenlerden biri fiziken her iki pozisyon için ince kalması. Bunun yanında % 38 lik şut yüzdesini de en azından % 40 - 45 seviyesine çekmesi gerekli. Zam Fredrick Avrupa'da gelişimine katkı sağlayabilecek koçla çalıştığı takdirde iyi bir kariyer edinebilir.










    KORVOTNEY BARBER : Bu tür oyuncular NBA'de pota altında fizik açıdan güçlü olmanın ne denli önemli olduğunu gösterir. Oyuncuyu değerlendirmeden önce bunu daha geniş bir şekilde açıklayalım. NCAA'de 2.02 - 2.06 boyları civarında olup 4 ve 5 numara pozisyonlarında çok başarılı olan oyuncular vardır. Ancak bu oyuncular ne kadar basketbol bilgileri ve teknikleri ne kadar iyi olursa olsun NBA için fiziki açıdan yetersiz kalabiliyorlar. Bu yüzden seçildikleri yer genelde 2. tur oluyor ve NBA kariyeleri çok uzun soluklu olmuyor veya olsa bile önemli rollerde olmuyorlar. Buna geçmişteki en önemli iki örnek Beşiktaş'ın transfer ettiği Lonny Baxter ve yine Beşiktaş'ta oynamış Michael Wright'dır. Özellikle Baxter iki kez NCAA de MVP olmasına rağmen NBA de aldığı süreler ve kullandığı şut sayısı çok düşük kalmıştır. Ancak bu iki oyuncuda iyi bir Avrupa kariyerine sahiptir. İşte Barber'da böyle bir oyuncu olabilir. Üçüncü snıfta sadece 10 maç oynayabildi ki bu onun gelişimine sekte vurdu. Buna rağmen son sezonunda 9.6 ribaunt ortalama ile nerdeyse "double- double" ile bitiriyordu. Pota altı yakın atışlarda Michael Wright gibi seri olması onun en büyük artısı. Yine Wright gibi yüksek veya aşırtma pasları değerlendirip kolayca sayıya gidebilir. Oyunundaki en büyük eksiklikleri ise serbest atış yüzdesi ki ortalamasını kötü biçimde etkiliyor ve orta mesafe şutunun zayıflığı. Bu iki yönünü geliştirdiği takdirde Avrupa'nın iyi liglerinde kariyer yapabilir.

    Hiç yorum yok: