rss
twitter

    15 Haziran 2009 Pazartesi

    Futbol Devrimi || Abramovic Oncesi ve Sonrası
























    Yukarıda ki tabloda Ingiltere Liginin transfer de harcadıgı para analizi gozukmekte. Kronoloji olarak olarak gidersek; 1950'li yıllarda Premier Ligin en pahalı transferi £65,000' a John Charles Juve den Leeds United'a imza atarak basarırken.
    30 yıl sonra 1980'li yıllarda ligin en pahalı transferi ilk kez 6 sıfırlı transfer olarak tarihe gecen £1,180,000 ' a Trevor Francis Birmingham'dan Nottingham Forest'a transfer olmayı basarıyor.
    1986 yılında ise en buyuk rakama transfer satışı gerceklesiyor ve once £2.3 milyona Mark Hughes Man. Utd'dan Barca'ya, Ian Rush ise Liverpool'dan Juventus'a £3.2 milyona sozlesme imzalayarak tarihe geciyor.
    Ilk 10 milyon kusurluk transfer ise 1996 yılında Alan Sherar 15 milyon pound a Blackburn'den Newcastle'a imza atıyor.
    Ve Premier Ligin degeri artıkca ve gelirlerde aynı orantıda yukseldikce 2002 yılında en buyuk transfer gerceklesiyor ve £29 milyon pound a Rio Ferdinand Leeds United'dan Man. United'a transfer oluyor. Boyle yuksek rakamlara sadece istisnai takımlar transferler yaparken bir anda Roman Abramovic ile baslayan ve Man. City ile devam eden klup satışları bu rakamları inanılmaz boyutlara getirdi.



    Milad olarak da belkide Chelsea'nın satışı olarak gormek hiç de zor olmasa gerek. Ingiltere de ki wikipedia da soylenildiğine gore 2003 yılından bu yana tam £600 milyon harcama yaptıgı soylenmekte tek tek transferleri buraya girmeye gerek yok ama futbol da bir devrimi baslattıgını da soylemek gerekir.







    Manchester City de Chelsea'nin yolunu izleyerek hisselerinin %75i 2007 yılının Tayland’ın eski başbakanı Thaksin Shinawatra tarafından 80 milyon pound satılır. Man. City'nin satılması ve harcanan paralar da bir anda dengeleri alt ust edecek duzeye gelse de Sportif acıdan Chelsea gibi beklenen bir cıkıs yakalanamaz.





    Ardından yetmiyormuş gibi 360 milyon dolara Abu Dabili United Group'a satıldı ki serveti Abromovic'in en az 10 katı idi. Bakalım ilk senesinde Robinho ve bircok oyuncu transfer etmesine karsın ligde cok istikrarsız bir sezon geciren City belki de yeni sezonda beklentiler ışıgında en cok merak edilen takım ..







    Jo'ya 20 milyon pound Robinho ya 33 milyon pound lar vererek Roman Abomovic'in baslattıgı transfer piyasasında cıtayı cok daha yukarılara cıkaran City, Avrupa futbolunda da bu tur olanakların saglamasına ışık olabilir. Darısı Mansimov'un basına diyip Besiktas'da tek care oldugunu dusunmekteyim.

    Hiç yorum yok: