rss
twitter

    25 Şubat 2011 Cuma

    Nba Trades || Nba Takas Dönemi 2011


    Bu sezon belkide son yılların en ilginç takaslarına şahit olduk. Carmelo Anthony ve Deron Williams ile başlayan takas dönemi, dün gece Semih Erden'in de içinde yer aldığı önemli takas geçişleri ile sona erdi.

    1) Boston Celtics <=> Oklahoma City Thunder

    Hiç kuşkusuz gecenin en flaş takasını Boston Celtics greçekleştirdi. Aslında takasın son saatlerinide en hararetli geçiren takımdı. Boston Celtics Kendrick Perkins ve Nate Robinson'ı Oklahoma City Thunder'a gönderip, karşılığında Jeff Green ve Nenad Krstic'i takıma dahil etti.

    Hatırlanacağı gibi, Kendrick Perkins daha önce önerilen sözleşme taleplerini kabul etmemişti. Boston Celtics'de sezon sonu sözleşmesi bitecek Perkins'in contract extensionı da kabul etmeyince, elden çıkarmak zorunda kaldı. Nba Power Rankings serisini takip eden arkadaşlarda çok iyi bilecektir ki; Oklahoma City Thunder,bana göre bu sezonun en sehir zevki yüksek basketbolunu oynayan takımıydı. Jeff Green'de bu takımın en önemli parçalarından biriydi. Rotasyon içerisinde hücumda önemli role sahip olan Jeff Green'i sözleşmesi bitecek bir oyuncu için takas edilmesi biraz olsun hayal kırıklığı yarattı. Çünkü Kendrick Perkins'in sezon sonunda sözleşme yenileyeceğini düşünmüyorum.

    Her zaman Oklahoma City Thunder'ın bir,iki önemli parça ile çok iyi bir seviyeye gelebileceğini düşünüyordum. Peki bu hamleler takıma ne yönde etki eder derseniz, en önemli nokta Perkins'in göstereceği performans olacak. Westbrook-Durant-Ibaka-Perkins ve daha sonra bahsedeceğimiz Nazr Mohammed hamleleri ile sistemde değişikliğe gidilecekmiş bir görüntüde var. Şu an için net birşey söylemek çok zor ancak parke üzerinde takımı birkaç maç izlediğimizde daha sağlıklı yorumlar yapabilecez.

    Boston Celtic cephesinde ise dün gece çok yoğun geçti. Big Five'ı (Rondo-Allen-Pierce-Garnett-Shaq)bir kenara koyarsak tam 5 oyuncu dün gece itibari ile farklı takımlara takas oldu. Takımda tabir-i caizse büyük bir oyuncu sirkülasyonı yaşandı. Oklahoma City Thunder ile yapılan takas sonucu, 2007 yılında 5.sıradan draft ettiği Jeff Green'i tekrardan takıma dahil etti. Bununla beraber rotasyon dahilinde Nenad Krstic de Boston Celtics'e katıldı. Jeff Green dış oyuncular arasında iyi bir back gibi dursada takıma kısa süre içerisinde ne kadar adapte olacak merak konusu. Bununla beraber kadroda giden oyunculardan sonra, boşalan yere Troy Murphy hamlesi konuşuluyor. Troy Murphy Golden State'e takas olduktan sonra buyout olması bekleniyor. Açıkcası Troy Murphy'nun hamlesi her takım için çok büyük bir avantaj sağlar. Ancak ilginç bir anektodu da es geçmek olmaz; Troy Murphy kariyeri boyunca tek bir playoff maçı bile oynamadı.


    2) Charlotte Bobcats <=> Portland Trail Blazers

    Günün bir diğer önemli takası ise Charlotte Bobcats ve Portland Trail Blazers takımları arasında gerçekleşti. Chrlotte Bobcats, Hidayet Türkoğlu'nun Sacramento yıllarından takım arkadaşı Gerald Wallace'ı Portland Trail Blazers'dan Joel Przybilla, Dante Cunningham, Sean Marks'e karşılık takas etti.

    Gerald Wallace bir türlü Nba otoriteleri tarafından istenilen saygıyı göremediğini düşünüyorum. Zaten son iki senedir de ha takas oldu ha olacak diye geçirdi. Takas döneminde Nicolas Batum'a karşılık takas olacağı beklenen Wallace, Joel Przybilla endeksli takası gerçekleşti. Michael Jordan, takımda tasarrufa giderek Wallace ile beraber Nazr Mohammed'i de Oklahoma City Thunder'a gönderdi.Portland Trail Blazers ise Joel Przybilla'yı da göndererek takımda neredeyse eli yüzü düzgün tek uzun Marcus Camby kaldı.

    3) Houston Rockets <=> Phoneix Suns

    Açıkcası en çok şaşırdığım takasların başında Houston Rockets ve Phoneix Suns takımlarının yaptığı takas geliyor. Her geçirdiği sezon sonrası yavaş yavaş adı Houston Rockets ile anılan Aaron Brooks, Phoenix'de Steve Nash'in yedeği Goran Dragic'e karşılık takas edildi.

    Houston Rockets'da Rafer Alston'dan sonra harika bir performans sergileyen ve en gelişme gösteren oyuncu ödülünü alan Brooks, bu sezon yaşadığı sakatlık ve ardından toparlanması uzun sürünce Houston Rockets'da ilginç bir şekilde takas etmeyi tercih etti. Semih Erden'den sonra en çok takasına üzüldüğüm oyuncu oldu. Phoneix Suns cephesinde ise Goran Dragic her ne kadar Steve Nash'den çok iyi şeyler öğrensede bir türlü basketbolunda o beklenen patlamayı yapamadı.Yani oyununa o ikinci tuğlayı atamadığı için dokunulmaz genç oyuncu sınıfından da çıkmış oldu. Phoneix Suns'da tam zamanında takas ederek belkide yapabileceği en iyi takası yaptı.


    4) Boston Celtics <=> Cleveland Cavaliers

    Şimdi sıra bizi ilgilendiren takasa geldi. Gerçi tam takas olarak bile adlandırmak çok zor. Boston Celtics, sırf kadroda yer açabilmek için Semih Erden ve Luke Harangody'i 2. tur Draft hakkı karşılığında Cleveland Cavaliers'a gönderdi.

    Takasların en şansız oyuncusu Semih Erden olsa gerek.Şampiyonluğa oynarken Acıların Takımı Cleveland'a takas oldu. Cleveland'da göstereceği performans, Nba'de geleceği açısından çok önemli. Varajeo'nun sezonu kapatması ile bu şansıda yakalayacak olan Semih Erden,umarım bu şansı en iyi şekilde değerlendirir.

    5) Houston Rockets <=> Memphis Grizzlies

    Houston Rockets, Aaron Brooks ile beraber dün gece bir takasa daha imza attı. Bu takas Aaron Brooks takasında bile fena bana göre. Takımın bir nevi lideri konumuna gelen Shaune Battier'i, Memphis Grizzlies'in neredeyse sezon başından beri takas etmek için uğraştığı Hasheem Thabeet ve 1. tur Draft hakkı karşılığında gönderdi.

    Bu takaslardan sonra Houston Rockets, bi nevi yeniden yapılanmayı seçti. Yao Ming'in da bu sezonu boş geçmesi ile artık zamanının da geldiğini düşünen Houston organizasyonunun şu an için nasıl bir yol izleyeceğini bende merak ediyorum. Memphis Grizzlies ise eski oyuncusu Shane Battier'i takıma dahil ederek, OJ Mayo - Tony Allen olayı sonrası karmaşıklığı yavaş yavaş gidermeye çalışıyor. Bu arada OJ Mayo'nun da Indiana Pacers'a takası geç bildirilmesinden ötürü kesinlik kazanmadı.

    6) Los Angeles Clippers <=> Cleveland Cavaliers

    Denver Nuggents ile beraber bu takas döneminin en şanslı bir başka takımı ise Los Angeles Clippers oldu. Los Angeles Clippers, Baron Davis ve 2011 1.tur Draft hakkı karşılığında Cleveland Cavaliers'dan Mo Williams ve Jamario Moon'u kadrosuna kattı.

    Los Angeles Clippers,Baron Davis'in kontratından kurtularak bi nevi başlarına talih kuşu kondu. Baron Davis'in önümüzdeki iki yıl içerisinde alacağı 27 milyon dolardan kurtulan Clippers, büyük sıkıntı çektiği dış savunmayı Jamario Moon ile kapatmış oldu. Jamario Moon'un da bu sezon sonu sözleşmesi bitecek ancak Moon'un Blake Griffin ile beraber oynamanın keyfi ile sözleşmede sorun çıkaracağını sanmıyorum. Baron Davis ise Cleveland Cavaliers'da ne kadar basketbol oynayacağı ise soru işareti.


    7) Atlanta Haws <=> Washington Wizards

    Atlanta Hawks tecrübeli guardı Mike Bibby'i ile beraber Jordan Crawford, Maurice Evans ve 1.tur Draft hakkı karşılığında Washington Wizards'dan Kirk Hinrich ve Hilton Armstrong'u takıma dahil etti.

    Iki takım içinde yararlı bir takas olabilir. Atlanta Hawks belki Mike Biby'den aldığı hücum katkısını Hinrich'den alamayabilir. Ancak Mike Biby savunmanın kanayan yarasıydı. Neredeyse rakipler birçok hücumda Mike Biby üzerinden oynamaya çalışır hale gelmişti. Washington Wizards cephesinde ise ilk merak edilen konu;John Wall bu takas ile beraber 2 numaraya mı çekilecek yoksa Mike Biby, John Wall'un backi mi olacak.

    8) Oklahoma City Thunder <=> Charlotte Bobcats

    Oklahoma City Thunder takasın son gününde Charlotte Bobcats'in veteran uzunu Nazr Mohammed'i bir başka veteran skorer Morris Peterson ve D.J. White'a karsılık takas etti.

    9) Boston Celtics <=> Sacramento Kings

    Boston Celtics, kadroda kontenjan açmak için yolladığı bir diğer oyuncu ise Marquis Daniels oldu.Yaşadığı büyük bir sakatlıktan sonra sezonu bile kapatabileceği gündeme gelen Daniels'ın nakit para karşılığı Sacramento Kings'e transfer oldu. Espn'in Boston yazarı Forsberg'in de belirttiğine göre Marquis Daniels'da bu teklifi kabul etmiş.


    10)Utah Jazz <=> New Jersey Nets

    Utah Jazz, bu sezonun yönetimsel açıdan en büyük hayal kırıklığını yaratan takımı oldu. Önce Jerry Sloan ile yolları ayıran Utah Jazz takas döneminin sonlarına doğruda Deron Williams'ı New Jersey Nets'e takas etti. Jerry Sloan istifasının birinci nedeni olarak gösterilen Deron Williams takası, herkese aynı soruyu sordurdu: Madem Deron Williams'ı takas edecektiniz de ne diye Jerry Sloan'ı yolladınız. Bu gelişmelerden sonra her türlü kaybeden Utah Jazz oldu.

    Utah Jazz, Deron Williams'a karşılık New Jersey Nets'den Devin Harris,Derrick Favors ve 2 adet 1.tur Draft hakkı aldı. Deron Williams gibi piyasası olan bir oyuncuyu çok daha iyi bir paketle göderebilirlerdi. Bu takasın bence iki ihtimali olduğunu düşünüyorum. Ya Deron Williams, Utah Jazz'ın sunduğu teklifi kabul etmedi. Bunun üzerine Utah Jazzrı ile Deron Williams'ı yollamayı tercih etmiş olabilir. Ama o z yönetimide sen misin bizi kabul etmeyen deyip New Jersey Nets'e yolladı. Bir diğer ihtimal ise, Jerry Sloan gittikten sonra bi nebze olsun pişman olan Utah Jazz yönetiminin, sıfırdan yapılanma kararı alması olabilir. Ama o zamanda çok daha iyi bir paketle alma ihtimali varken New Jersey Nets ile böyle bir takasa girmeleri bu ihtimali biraz olsun güçleştiriyor. Gerci bu yapılanmadan sonra artık her koşulda sil baştan bir yapılanmaya gidilecektir.


    11) Denver Nuggents <=> New York Knicks

    Yılın en büyük takası sonunda gerçekleşti. All Star sonrası gerçekleşen takas ile beraber New York Knicks, Carmelo Anthony'e karşılık Raymond Felton,Wilson Chandler,Gallinari,Timofey Mozgov,2014 1.tur Draft hakkı,Golden State Warrios'ın 2 adet 2.tur Draft hakkı ve nakit 3 milyon dolar verdi. Bu istekleri ben yazarken yoruldum ama Dever nasıl istedi bu kadar şeyi, gerci orası ayrı konu bir olsa gerek. Bununla beraber Denver Nuggents ise Carmelo Anthony ile beraber Chauncey Billups,Sheldan Williams,Renaldo Balkman ve Anthnoy Carter'ı New York Knicks'e gönderdi.

    Açıkcası Denver Nuggents'ın başına bildiğin talih kuşu kondu. Carmelo Anthony sonrası bundan daha iyi yapılanma şansları olamazdı. Dün gece oynanan Boston Celtics maçı ile beraberde bunun ilk izlenimlerini herkese verdiler. New York Knicks cephesinden bakacak olursak; her ne kadar bu takas, Isiah Thomas hamlelerine bezensede ben New York Knicks'e hak veriyorum. Çünkü şehirin başarı beklentisi ve potansiyeli böyle bir hamleyi gerektiriyordu. Genç oyunculardan kurulu takımın başarılı bir düzeye gelmesini beklemeyemezlerdi. Bu hamle ile beraber Billups-Carmelo-Amre üçlüsü ile onlarda bir nevi Big Three yaratmış oldular. Birde bunların yanında genç yetenek Fields'ı da sayarsak hiç de fena olmayan bir ana rotasyona sahip oldular. Benchden de birkaç iyi rotasyon oyuncusu çıkarabilirlerse, uzun yıllardır bekledikleri başarıya ulaşmaları hiç de zor olacağını sanmıyorum.

    Hiç yorum yok: