rss
twitter

    4 Şubat 2011 Cuma

    Euroleague Top 16 #3 || Real Madrid - Efes Pilsen Maçının Öyküsü


    Efes Pilsen, Euroleague Top 16'da dün akşam Real Madrid karşısında tabir-i caizse maçı kendi elleri ile ikram etti. Maç en az 2-3 kere gidip geldi. Belki de Final Four yolunda grubun en önemli maçında neredeyse elimize gelen bütün fırsatları elimizin tersiyle itip, +5 farkla kazanabileceğimiz maçı 89-86 kaybettik.

    Efes Pilsen kazanması halinde, liderlik yolunda çok büyük avantaj sağlayacağı Real Madrid maçına; Wisinewski,Kerem Gönlüm,Rakocevic,Vujcic,Thornton ilk beşiyle başladı. Maça çok iyi bir başlangıç yapan Efes Pilsen ilk 3 dakikayı 10-2'lik seri ile geçti. Bu süreçte Thornton ve Rakocevic 5'er sayı ile sayı yükünü çekerken, Real Madrid cephesinden de bu seriye karşılık mola geldi. Real Madrid maç başında çoğunlukla Ante Tomic ile boyalı alandan oynamaya çalıştı. Mola sonrası Felipe Reyes,Ante Tomic - Mirotic,Fischer değişiklikleri geldi. Ilk 6 dakikayı 14-5 ile önde geçen Efes Pilsen, çeyreğin son 4 dakikasında gelen 13-5'lik seriye engel olamayınca periyot 18-19 Efes Pilsen üstünlüğü ile tamamlandı. Ilk çeyrekte en önemli anektod; Real Madrid'de Tucker'in oyuna girdikten sonra attığı 5 sayı ile oyunun momentumunun tamamen Efes Pilsen'e geçmesine izin vermemesiydi.


    Ikinci çeyreğe Flip Murray'in etkili oyunu ile giren Efes Pilsen periyodun başında Murray'den gelen 4 sayı ile skorda üstünlüğünü korumaya devam etti. Real Madrid cephesinde ise bu sefer sahneye Sergio Rodriguez çıktı. Sergio Rodriguez'in etkili oyunu ile karşılaşma başa baş bir hal aldı. Periyodun beşinçi dakikasında skor 28-30'a geldiğinde Sinan Güler, Sergio Rodriguez'i durdurmak için oyuna girdi.Ancak ilginç olansa maç boyunca çok farklı rotasyonlar deneyen Perasovic'in bu süreçte guardsız oynamasıydı. Flip Murray'in periyodun son 2 dakikasında hücumdaki etkinliği ile skorda çok iyi bir katkı alan Efes Pilsen'e karşı Real Madrid 1.30 kala 3 guardla sahadaydı. 3 kısalı düzene karşı da Efes Pilsen çok iyi hücum edince 2. periyotda toplam 27 sayı buldu ve devreyi 46-40 önde kapattı. Ilk yarıda ribaundlarda Efes Pilsen'in 20-12 üstünlüğü varken, takımı adına ilk defa bu kadar büyük sorumluluk alan Flip Murray 4/6 iki sayı isabeti ile 8 sayı 2 asist 1 top çalma istatistikleri ile oynadı. Real Madrid cephesinde ise ilk yarıda Sergio Rodriguez 6 asistle oynayarak önemli katkı verdi.

    Üçüncü çeyrek ise çok büyük mücadeleye sahne oldu. Çeyreğin hemen başında 8-2'lik seri ile giren Real Madrid, bu süreçte Tucker'dan inanılmaz katkı aldı. Tucker'in çeyreğin ikinci dakikası itibari ile 6/7 iki sayı isabeti oranı yakalayarak 10 sayı ile oynarken, Efes Pilsen cephesinde ise savunmada sıkıntılar yaşanıyordu. Özellikle 3. periyodun ilk 4 dakikasında Real Madrid çoğu zaman Rakocevic'in üzerinden oynamaya çalıştı. Ilk 4 dakika 54-54 ile geçililirken, mola sonrası Perasovic Kerem Tunçeri,Thornton,Murray,Roberts,Kerem Gönlüm beşiyle sahaya dönen Efes Pilsen, Kerem Gönlüm ile üst üste bulduğu 4 sayı ile Real Madrid'in rüzgarını dindirmeyi bildi ve periyodun sonuna 4.30 kala skoru 59-58'e getirdi. Oyunun momentumu yine yavaş yavaş Efes Pilsen'e geçerken önce Prigioni'nin üçlüğü ardından da çalınan teknik faul Real Madrid'in tekrardan oyuna ortak olmasını sağladı. Özellikle oyunun momentumu ne zaman tam Efes Pilsen'e geçti derken Prigioni'nin ekstra üçlüğü geldi. Periyodun son dakikasına girilirken Efes Pilsen lehine çalınmayan 3 saniye sonrası verilen tepki teknik faul ile cezalandırılınca skor 65-62'ye geldi. Ancak çaldıkları düdüklerin yanlış olduğu bilen hakemler bir sonraki hücum düdüklerini telafi edercesine Real Madrid'e 3 saniye çaldılar. Son topu da iyi kullanan Efes Pilsen son çeyreğe 65-65 beraberlikle girdi.


    Son çeyrekte ise iki takım da çok akıllıca savunmalar yaptı. Real Madrid Efes kısalarının pas kanalları kapatarak hücum düzenlerini bozmaya çalışırken, Efes Pilsen ise iki yardımlarla rakibini durdurmaya çalıştı. Son çeyreğe iyi bir başlangıç yapıp skor da 71-67 öne geçmişken Nachbar'ın sportmenlik dışı faulu geldi. Bu düdük tam Efes Pilsen'in maçı alacağına inanmaya başladığı zamanda geldi. Son 3.30 da skor 76-70 Efes Pilsen üstünlüğü ile girilirken Efes Pilsen; Wisinewski,Murray,Thornton,Roberts,Kerem Gönlüm beşi ile sahadaydı. Oyunun kırılma anı ise bu dakikadan sonra başladı. Önce Prigioni 1.50 kala öyle bir üçlük attı ki Real Madrid'in tekrardan oyuna ortak olmasını sağladı. Bu dakikadan sonra da sahnede Igor Rakocevic vardı. Oyunun kırılma anları bu süreçte Rakocevic tarafından yaşandı. Önce hücum sırasında elindeki topu kaybetti. Ardından 1.32 kala öyle bir şut tercihinde bulundu ki, zaten bu şut tercihi kenara alınmasına yetti. Son 41 saniye 76-76 beraberlik ile girilirken Kerem Gönlüm'ün inanılmaz üçlüğü ile son top öncesi Efes Pilsen 3 sayı farkla öne geçti. Son hücumda Real Madrid 2 defa şut imkanı bulup bunları değerlendiremedi ve hücum ribaundı sonrası belki de böyle bir hatayı yapacak en son kişi Thornton'ın üçlük sırasında yaptığı faul maç 79-79 berabere bitmesini sağladı.

    Maçın sonunda rüzgarı arkasına Real Madrid, uzatma dakikalarına da 7-2'lik seri ile girip skoru 86-81'e getirdi. Maç içerisinde olduğu gibi uzatma dakikalarında da yine Efes Pilsen çok büyük fırsatları tepti. Skor 86-83'e geldiğinde 2 boş üçlük kaçıran Efes Pilsen son 1 dakikaya Thonrton'ın üçlüğü ile 87-86'lık skorla girdi. Ardından Real Madrid hücumu değerlendiremeyince, Efes Pilsen 12.4 saniye kala son topa 1 sayı geride girdi. Son hücumda yine başarısız olunca, rahat kazanabileceğimiz maçı 89-86 kaybettik.

    Bu maçı kazanabilseydik Final Four'da iki Türk takımını görme şansımız yüksek ihtimalle devam edecekti. Açıkcası böyle maç kaybedilmez. Bu yenilgiyi sadece şansızlık olarak göremeyiz. Top 16'da liderlik yolundaki en önemli maç olan Real Madrid deplasmanında son topta 3 sayı önde olupta faul yapılmaması inanılır gibi değil. Perasovic'e de pek birşey diyemiyorum. Çünkü gerçekten güzel basketbol oynatmaya çalşıyor. Sonuçta Efes Pilsen her sene Final Four yapabilen bir takımda değil, bu nedenle final four hasreti bazen büyük hayal kırıklıklarıda yaşatabiliyor. Tabi herşeyde bitmiş değil. Bu sezon Sinan Erdem'de hiç yenilmeyen Efes Pilsen'in, Real Madrid'i de +3 farkla yenebilecek seviyede olduğunu düşünüyorum ama tabi hiçbir maç oynanmadan da kazanılmıyor.

    Fotoğraflar: Efesbasket

    Hiç yorum yok: