rss
twitter

    27 Ekim 2010 Çarşamba

    Allen Iverson Sonrası Hücum Opsiyonları

    Artık transfer kesinlik kazandığına göre yavaş yavaş Iverson'ın saha içindeki etkinliğinden de bahsetmek gerekir. Özellikle Burak Hoca'nın bugüne kadar ki hücum setlerinde ilk göze batan olay kısaların hücum setlerinde ki etkinliğiydi. Tabi bunda Chatman'ın varlığı ve boyalı alanda da bir türlü tam rotasyon sağlanmaması da büyük etkendi. Peki Iverson'ın katılımı ile hücum da neler değişebilir sorusuna cevap arayalım;

    1. 1-2-2 Zone Savunmasına Karşı Hücum Setleri

    Belki de Allen Iverson'ın gelişi ile en etkin kullanacağımız hücum setlerinden biri olacak. Iverson'ın tarihin en hızlı cross-over ve cross-dribble ını yapan oyuncusu olmasından dolayı artık çoğu takım 1-2-2 zone savunmayı tercih edecektir. Bu savunmaya karşı Iverson'ın o kadar çok olasılığı var ki; öncelikle takım arkadaşlarına çoğu zaman miss-match şansı verecektir. Çunku Iverson'ın her içeriye dalışında veya dışarda pick and roll aradığında geçiş savunması ile karşı karşıya kalacaktır. Rakiplerin en çok kullandığı yardım savunması ile içeride oynayan hareketli uzun yani 4 numara oynayan oyuncumuzu alan değiştirterek ve dışarda şut potansiyeli olan boşta bir oyuncu bıraktırarak yüksek posta her girişinde yardıma gelen savunmacısı ya dışarıda bekleyeni yada içeride olan 4 numara pozisyonunda ki oyuncunun diğer takım arkadaşı ile miss-match ine tercih etme şansı doğuracaktır.



    Bir diğer hücum olasılığı da; bunu sıkca izleyeceğimizi düşünüyorum. Allen Iverson a karşı adam adama tek oyuncu ve diğer takım alana savunması yaparak Iverson'a bire bir direncini düşürüp takıma en kötü şut tercihini şansını yakalatmaktır. Bunu geçen sezon Chatman'da sıkca görmüştük ancak bu sefer Iverson gibi bir cross over ustası olunca bu ihtimal de rakipler için 2-3 maç sonra çürüyüp gidecektir. Her ne kadar yaşı ilerlemiş olsada Iverson'ı Türkiye Basketbol Liginde bire bir durdurabilecek bir oyuncu olduğunu sanmıyorum. Yani her türlü 1-4 savunmaya karşı bire bir de içeriye penetre olsun ya da yüksek post da el üstünden olsun Iverson için pek sorun olmayacak gibi duruyor. Iverson'ın sıkca karşılaştığı 1-2-2 Zone Savunmaya karşı hücumuna bir şöyle bir göz atalım;









    Hem hücum cizelgesinde hemde yukarıda belirttiğim gibi Iverson ile başlayan hücum da takım 1'e 4 set halinde kalmış bekliyor bunun nedeni de rakibin savunma yardımlarında olası miss-match i sağlamak. Andre Igoudola'nın set hücumunun 3. adında ki koşusu şut imkanı da bu savunmaya karşı bulanabilecek en rahat basketlerdendir.

    2. Özel Set Hücumları



    Konu Iverson olunca doğal olarak da Burak Hoca'nın saha içinde en az 4-5 ayrı Iverson'a özel set hücumları düzenlenmesi bekleniyor. Özellikle Chatman'ın da varlığını da düşünürsek bu ikili belki de seyir zevki yüksek özel set veya oyunları ile rakiplerin erken havlu atmalarını da sağlayabilirler. Öncelikle Türk basketbol severlerin çoğu zaman Solomon'dan ve daha öncelerde de Naumoski'den gördükleri ve şimdilerde de Milos Teodosic ile sık sık izlediğimiz rakibi geçip uzun da dışarıya yardıma gidecek savunmacı perdeleyerek PG nin yüksek postdan rahat şut imkanı sağlaması seti. Bu set Iverson gibi oyuncular için belki de en sevdikleri settir. Bir de Chatman ile beraber ikisi birbirini tamamlayarak ekstra pas ile birbirlerini çok rahat tamamlayacaklardır. Bir diğer özel set ise dip çizgi de takımı adına boş şut yakalama şansını getirir. Bu nokta da Bekir Yarangüme ve Mustafa Abi'nin ceza atışlarında ki istikrarı büyük önem arz edecektir. Ignerski'nin artık çok zor süre alabileceğini düşünürsek ki bahsetmeden de geçemeyecem; Banvit maçında gerçekten çok güçsüz gözüktü. Ne 3 ne de 4, ne savunmacı ne de hücumcu bir de bunlara fiziksel yetersizliği de eklenince takıma direk katkı verebilecek veya rotasyonda direk rol biçilebilecek bir oyuncu konumundan yavaş yavaş uzaklaşıyor. Son çizilebilecek özel set ise uzunların pas yeteneğine kalıyor. Bu set hücumunda da en dikkat çekici özellik ise hem Chatman'ı hem de Iverson'ı dip çizgiye yollayarak onların hem içeriye hızlı penetreleri hem de dışarıdan yüzdeli skorerliğinden yararlanmak olacaktır.

    3. Üçgen Hücum Setleri



    Yeni adıyla aslında Lakers Hücum setleri de diyebiliriz. Internet'de birçok yerde karşılaşabileceğiniz ve Lakers'ın sıkca kullandığı ve bütün koçların ezbere bildiği ancak bir türlü de önlem alınamayan hücum setidir. Genellikle yine uzunların pas yeteneğine ve yüksek postan şut istikrarı bu sistemde büyük önem arz ediyor. Keşke Nicevic gibi bir oyuncu bu sezonda kadro da olsaydı dedirtebilecek bir set. Çunku hem Iverson hem de Chatman için biçilmiş kaftan bir set hücumu. Uzun dan çıkacak top kısalardan birinin dış çizgiye diğerinin de savunmacının önünde top alıp tekrardan uzun a hareketli pası verip uzunun boşta olan kısaya topu atarak tamamlanan bir set hücumu, bu sette de hem Chatman hem de Iverson ile birbirini tamamlayacak bir oyun sergilenebilir.


    Are You Kidding Me
    Allen Iverson @ Beşiktaş CT

    Hiç yorum yok: