rss
twitter

    23 Mart 2010 Salı

    Son 20 yılın En Iyi 10 Komedi Dizisi

    Geçenlerde bir arkadaşın isteği ile yeniden tozlu arşivlere göz gezdirmek gerekti. Işte o anda arkadaşın tepkisi ile iyice arsivin canına okuduğumu farkettim. 1920'lerden bugune kadar cok fazla sayıda olmasa bile geçtiğimiz senelere damga vurmuş dizileri filmleri macları görünce bir anda eski günleri yad etmiş olduk. Hidayet'in Sacremanto yıllarından, George Costanza'ın loserlığına kadar az ama öz olan bu arşivi artık bir şekilde değerlendirmek lazım diyip konulara yayarak bir liste oluşturmaya karar verdim. Ve en zor dal olan komedi dalı ile bu yazı dizisine start veriyorum.

    Öncelikle kişisel bir liste hazırladım, herkesin farklı favorileri olabilir.

    10.NewsRadio


    Listeye Amerikaların hep Afacan Dennis gözü ile baktığı Phil Hartman'ın harika dizisi NewsRadio ile başlıyoruz. Ulkemizde hem cnbc-e de hem de Digiturk Comedy Max'de yayınlanan NewsRadio bir ofis dizisi kıvamında. Oyle bir ofis düşünün ki herkes birbirinin arkasında sallasın ama yüz yüze karşılaştığında anında yalakalığa başlasın. Ozellikle Phil Hartman'ın canlandırdığı Bill karakteri şahane. Dizide en beğendiğim karakter olduğunu söyleyebilrim. NewsRadio'nun bu denli şahane olmasının tek nedeni ise çok sağlam oyuncu kadrosuna sahip olmasıdır.

    9.Black Books


    Listede şimdi bir Ingiliz Komedi dizisi olan Black Books yer alıyor. Ingiliz komedi dizilerine hasta oluyorum. Bize çok yakın komedi anlayışları var. Belki de dizilerinde her seferinde looser bir karakter uzerinden gittikleri içinde olabilir. Zaten bu liste de sıkca Ingiliz dizilerine de yer verecez. Black Books dizisi bir kitapcı sahibi, yardımcısı ve bir de arkadaşı aralarında başından geçenleri anlatıyor. Oyle bir dizi ki her izlediğinde gülme krizlerine sokuyor insanı gün geliyor bütün gün kitap okuyan ve gelen muşterilerine tek kelime ile eziyet ettire ettire kitap almalarını sağlayan bir kitapcı gün geliyor o kadar ince detayları seyircilere işliyorlar ki güldürmenin yanında düşündürmeyi de eksik etmiyorlar.

    8.How I Met Your Mother


    Her ne kadar kişisel bir liste olsa da How I Met Your Mother Türkiye'de ki popularitesi sayesinde listeye girmeyi hak kazanıyor :) Suit Up Barneysi ile dizinin başlarında ki looserı ve sonradan açılanı Ted son zamanlarda diziyi sürüklüyor gibi gözüksede bana artık eski tadı vermiyorlar. Sanki zorlayarak artık oynuyorlar gibi. Tabi bide dizinin ana teması var her ne kadar bu diziyi sırf gülmek için tercih etsekde artık annenin de bir şekilde belli olup onun uzerinden dizinin işlenmesi gerektiği düşüncesindeyim.

    7.Married With Children


    Böyle bir listede Al Bundy'i koymamak olmazdı tabiki. Televizyon tarihinin belki de en eğlenci ailelerin başında gelir. Yani tam bir aile komedi klasiği diyebiliriz. Bu diziyi izleyenler resmen Bud ile beraber büyümüşlerdir. Bide cocuk oyle ki her sezon en az 5 cm uzardı. Ve hakkını da verelim en az Al Bundy kadar Bud Bundy karakteri de dizinin klasik olmasında en önemli unsurların başında geliyordu.

    6.It's Always Sunny In Philadelphia


    Son zamanlarda özellikle son 5 yılın bence en iyi 2-3 komedi dizisinden biridir It's Always Sunny In Philadelphia. Ilk 5 efsanelerle dolu olduğu için ilk 5'te kendine yer bulamadı:) Öncelikle dizi inanılmaz komik, genellikle komedi dizileri arkadaşlarla beraber ortamlarda cok daha farklı sarsa da bu dizi tek başına bile izlesenen gülme krizlerine gireiblirsin. Tek kelime ile 2000'li yılların efsane dizileri arasına şimdiden girdi diyebiliriz.

    5.The Office


    Ve listede yavaş yavaş yukarılara doğru çıkıyoruz. :) Ilk beşte kendine yer bulan ilk dizi The Office. Öyle bir dizi ki, eğer Ingiliz versiyonunu izleyen biri The Office başlarsa ilk sezonu bitirdikten sonra ikinci sezona başlaması mucize olur. Cunku ilk sezonu nerdeyse Ingiliz versiyonu ile aynıydı.Günümüzde birçok dizi 3 sezonda bütün malzemeyi bitiriyorken The Office her gecen sezon bir önceki sezondan çok çok daha iyi performans sergiliyor. Ve son sezonda da artık eğlendirirken düşündürmüyor sadece eğlendiriyor. Böyle bir ofis de ve böyle bir patronla kim çalışmak istemez ki ..

    4. Coupling


    Listede şimdi ki durağımız yine Ingiltere. Ingiliz komedilerinin her ne kadar bazen iğrençleşse de hep bir seviyenin üzerinde olduğundan bahsetmiştim.Şimdi bir Jeff karakteri nasıl düşüncelerle yaratılabilir ki, bi naked bolumu var ki zaten kendi başına bi efsane. Her sezon sadece ve sadece 6 bolum olan ve 4 sezon yayınlanan yani toplam 24 bolum ile bir efsane olan Coupling'in senaristlerini de böyle bir dizi yarattıkları için de kutlarım :). Eğer eski günleri yad etmek veya canınız sıkıldığında Coupling'i izlemek isterseniz ve arşivinizde de yoksa; Ttnet'in televizyon çalışması olan Tivibu'da Coupling'in bölümlerine ulaşabilirsiniz.


    3.Friends


    Ve listede ilk üçe geldik. Uc numara da 90'lı yılların belki de efsanevi iki dizisinden biri olan Friends var. Atv'de hemen hemen her gün hatta bazen günde 2 bölüm birden yayınlanırdı. Dizi final bölümü ile sanırım 52 milyon izleyici ile en çok izlenen dizi bolumuydu. Final bolumunde 30 saniye reklam için 2 milyon dolar verildiği bile söylendi. Işte böyle efsane bir dizi idi Friends. Dizide karakterler arasında harika bir uyum vardı ve en onemlisi neredeyse her bolum farklı karakterler uzerinden farklı ayrıntılar ile işleniyordu.

    2.The It Crowd


    Işte bana göre son yılların It's Always Sunny In Philadelphia ile beraber en komik dizisi The It Crowd. Artık meslekten midir nedir :) dizinin neredeyse her sahnesi kendi başına bir bomba. The Internet sahnesi var ki inanılmaz hele google dan interneti çökertme fikri insanı yerlere yatırır işte böyle bir komik bir diziden bahsediyoruz. Bana göre ne Coupling ne de Friends favorim The It Crowd. Kesinlikle tavsiye ediyorum. Hele o ölen patron yok mu; bu şirketi büyük bir impatatorluk yaparken elimde 6 milyon pound'dan başka hiçbişey yoktu =))))

    1.Seinfeld


    Ve geldik zirveye.Kesinlikle gelmiş geçmiş en komik dizi olan Seinfeld zirveyi de sonuna kadar hakediyor. George dan Kramer'a Elaine'den dişleri sıkarak Newman'a kadar her karakteri ile her bolumle işlenen konu ile, Tom's Restaurant'ı ile yani tek kelime ile her şeyi ile komik olan dizidir Seinfeld.

    7 yorum:

    Adsız dedi ki...

    Seinfeld ya efsane ..

    ako dedi ki...

    Liste büyük ölçüde beniz zevkime uyuyor. Frasier ve Just Shoot Me ilk 10uma girer.

    Adsız dedi ki...

    ewt bu listeye just shoot me yi bir yerden girebilirdi.

    Çavlan dedi ki...

    Süper olmuş, Seinfeld'in ilk sırada olması gönlümü fethetmeye yetti zaten :) Black Books'u hiç duymamıştım, bayağı ilginç gibi.

    asist time dedi ki...

    Just Shoot Me'yi hiç izlemediğim için değerlendiremedim.

    Black Books ise harika bir dizidir. Konusunun ilginçliği ve oynayanların inanılmaz performansı bile diziyi izlenebilir kılıyor.

    koobee24 dedi ki...

    friends kadar mükemmeli yok bence.

    cic. dedi ki...

    ama nerde `how not to live your life` ? benim ilk 5ime kesin girecek bir dizi, izlemeyenlere bilmeyenlere siddetle tavsiye olunur.