rss
twitter

    19 Aralık 2009 Cumartesi

    Beşiktas Yabancı Tercihini Yaptı


    Beşiktas 5. ve son yabancı tercihini sıkıntı yaşadığı pozisyonlardan uzun savunmasında Rus oyuncu Fedor Likholitov'dan yana yaptı. Sezon başından bu yana karşılaşılan bütün zorlu maçlarda göze batan eksiklik hiç kuşku yok ki verilen hücum ribaundları idi. Hucum ribaundı diyince aklıma ilk olarak Murat Didin gelir. Kerem Tunceri'li sezonda inanılmaz bir performans sergilerken takım maç sırasında bir anda mola almıştı ve oyun tahtasına büyük harflerle RIBAUND yazarak tek tek tum oyunculara bu tahtayı göstermişti. Gerçekten basketbolda verilen hücum ribaundları çok büyük önem arz ediyor. Hem rakibine bir 24 saniye daha hücum hakkı veriyorsun hem de savunmanın direnci bir seviye daha düşüyor. Bunun en güzel örneğini Efes Pilsen maçında gördük.

    Ancak Fedor Likholitov tercihini iki açıdan irdelemek gerekir; Oncelikle hem 5.yabancı olarak takıma katılması demek ekstra 150 bin dolar demek hem de yaşanan maddi krizi de düşünürsek umarım takımın havası bozulmaz. Fedor Likholitov hiçbir zaman winner oyuncu olmadı her zaman rol oyuncusuydu. Ama takımda savunma yönünde bütün delikleri kapatan görevini en iyi şekilde yerine getiren oyuncuydu. Işte bu nokta da biraz düşünmek gerekir Beşiktas'ın oyun yapısı zaten hızlı hucumlara dayalı göze hoş gelen bir sistem Likholitov'dan savunma da ihtiyaç ne zaman olabilir rakip tempoyu dusurup sete set oynamaya başladığında olabilir peki o zaman sahada kimler olmalı; takımın lideri Chatman, pure sütor diyebileceğimiz Newley ve son olarak da takımda tek sırtı donuk oynayabilecek ve hucumda ise en iyi gucumuz olan Baxter. Ve bench de Fletcher'ın olduğunu düşünürsek rotasyon içerisinde Likholitov cok lüks duruyor. Çunku yerli oyuncularımız çok iyi değil Chatman ve Baxter bu takımın olmazsa olmazları. Ve uzun rotasyonunda 3 yabancı oyuncunun olması da dış oyuncuların da rotasyonda ki istikrarını bozabilir.

    Fedor Likholitov kariyerine Rusya'da değil NCAA'de Amerika'da başladı. Virginia Commonwealth 'da NCAA kariyerini geçirdi. Ncaa kariyeri belki de bütün kariyeri ile aynı paralellikte devam etti. Virginia Commonwealth'de 4 sene sonunda 7 sayı 5.4 ribaund istatistikleri tutturdu ki bu istatistikleri sadece 2 sezon geçebildi. (2006/07 sezonu 7.8 sayı 6.3 ribaund ve gecen sezon 10.7 sayı 5.2 ribaund)

    Rus oyuncu Fedor
    Likholitov Avrupa kariyerine ise Ncaa'in arka bahcesi olan Fransa liginde başladı. Ancak Strasbourg seruveni pek uzun sürmeyince Yunanistan'ın Aris takımına transfer oldu. Aris'de 2 sezon geçirirken 16 dakika ortalama ile 5.8 sayı 5 ribaund ortalamaları ile oynadı. Aris'de ki son sezonunda ise hem Yunanistan Kupasını hemde FIBA Champions Cup'ı kazanan takımda yer aldı. Alınan başırılı sonuçlardan sonra Rusya Milli Takımına kadar yükseldi. 2003 ve 2005 Avrupa Şampiyonalarında Rusya Milli Takım kadrosunda yer aldı. Milli Takımda da yine aynı rolu ustlenerek savunmada önemli katkılar vererek kariyerinin en iyi noktasına ulaştıktan sonra Rusya'nın Dinamo Moskova takımına transfer oldu. Rusya'da da 5 sezon boyunca 7 sayı 4.7 ribaund istatikleri ile oynadı. Ve bu sezon ise yeni transfer olduğu Unics Kazan'da sadece 6 maçta 7 dakika ortalama ile oynamıştı.

    Fedor Likholitov başta da belirttiğim gibi yerli oyuncularımızın istikrarlı performanslar vermemesinden ötürü başarımız yabancı oyunculara dayalı. Likholitov hamlesi demek rotasyonada değişikliğe gidilmesi demektir. Chatman - Baxter ikilisin özellikle hucumda vazgeçilmez olduğunu dusunursek Newley ve özellikle artık pota altında 3. yabancı konumuna gelen ve bu zamana kadar cok iyi katkı veren Fletcher'in sureleri git gide azalacağını dusunuyorum. Likholitov her ne kadar savunmada cok iyi verim sağlayacagını düşünsem de takımın hem hedefi hem de maddi durumu göz önünde bulunduğunda çok luks oldugunu dusnuyorum.


    Hiç yorum yok: